Articles

Kunst en vliegwerk

In Fotografie, Natuur, Vlinders & nachtvlinders on 26 juni 2016 by Marjolein Stam getagged: , , , , , , ,

Deze diashow vereist JavaScript.

De afgelopen week brachten we in Roemenië door – een onverwacht prachtig land met geweldige natuur. Wat hebben we veel gezien en gelukkig ook vast kunnen leggen! Transsylvanië, het gebied dat lang bij Hongarije hoorde maar nu Roemeens is, betekent niets meer dan “door het woud”.

We verbleven in de stad Cluj, waar een mooie grote Botanische Tuin is. Daar zagen we bij ons eerste bezoek een Kleine IJsvogelvlinder, waarmee mijn lijst van ‘nieuwe’ vlindersoorten begon. Genieten!

Bij de bossen rond Cluj hoort het bijzondere Hoia Baciu, het Betoverde Bos, waar ooit een UFO landde en waar telefoons en camera’s vreemd reageren. De onze bleven het gewoon doen en dat was maar goed ook, want tijdens een trip met paard-en-wagen door het woud, zagen we de prachtigste vlindertjes fladderen. Op mijn “fluture”-roep, hield onze menner het paard in en van daaruit lukte het me een foto te maken van het prachtige Tweekleurig Hooibeestje, een klein vlindertje dat in Nederland uitgestorven is. Een waar kunstwerkje!

Eerder hadden we geprobeerd in datzelfde bos te wandelen, maar we werden vrijwel meteen weerhouden door een Kleine Weerschijnvlinder, die erg aan ons gehecht bleek. Hij of zij ging zelfs op onze vinger zitten en liet zich prachtig fotograferen. Tussendoor landde er een Keizersmantel op de grond, die ik in een flits zag en kon schieten. Verder zag ik vanaf de boerenkar een Dambordje (vermoedelijk), ook al zo’n schoonheid. Allemaal primeurs voor mij op vlindergebied!

We hebben nog veel meer gezien: Groot geaderde witjes die niet op de foto wilden, een dagpauwoog, diverse zandoogjes, gehakkelde aurelia’s, de wereld aan witjes – dus hopelijk ook een scheefbloemwitje! – en de laatste bonus kwam op de laatste dag, toen ik bij bijna 40 graden in het park van het Etnografisch Museum twee keer een klein blauwtje zag fladderen. Het was zwoegen in de hitte om ze goed op de foto te krijgen.
Bij determinatie bleek het niet om Bruin Blauwtjes te gaan, maar om Adonisblauwtjes – alweer een soort die we hier niet (meer) hebben.

Ondanks dat ik mooie vlinders zie in mijn telgebiedje en dat er voor mij nieuwe soorten nachtvlinders op mijn raam landen, voelen deze bijzondere diertjes toch anders. En al die andere Roemeense cadeautjes zoals de prachtigste juffers, een smaragdhagedis, spelende eekhoorns en de mooist denkbare flora en fauna zijn geweldig, maar dit vliegwerk stal voor mij de show.
Ik voel me rijk met al deze nieuwe schatten die als kunstwerkjes rondfladderden en die op mijn harde schijf mogen beklijven.

17 Reacties to “Kunst en vliegwerk”

 1. Fantastisch verhaal. “Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen” is op jou zeker van toepassing. Blijf reizen en verhalen, je vertelt het erg boeiend.

 2. Kom op deze regenachtige middag met verhalen … mijn simpele smartfoontje blijkt over javascript te beschikken en zodoende kon ik zojuist de diashow zien. Heel heel mooi, en dan ook nog te kunnen lezen hoe je genoten hebt. Dank je wel, ineens scheen de zon.

 3. Marjolein, wat een mooi verhaal, vooral blijven reizen en vertellen! Leuk om hier jouw gast te zijn ❤

 4. Prachtig die slideshow en wat heerlijk dat je zo genoten hebt!

 5. Het is een plezier om te lezen. Je laat de lezer likkebaarden van al je vondsten. Ik ben zelfs een beetje spijtig dat ik er niet bij was.
  Hopelijk zien we ze gauw op Facebook.

 6. Ik heb net de foto’s gezien. Heel mooi dat je de tijd kreeg om deze mooie diertjes ‘vast te leggen’. en nu hopen dat mijn vorig bericht gearriveerd is, want ik zie het hier niet tussen

 7. Schitterende foto’s Marjolein en wat een bijzondere soorten aan vlinders daar, genieten!

  • Dank je wel Yvonne, dat was ook echt fantastisch! Ik kijk er alweer naar uit om terug te gaan en verder te zoeken (een betere foto van dat Dambordje en misschien een Morgenrood of zelfs wat ander mooi spul staan hoog op mijn lijst 🙂 )

 8. Dat was toch wel even genieten van al die mooie vlinders die je daar tegen kwam Marjolein . Je zou er toch jaloers op worden . Ik was deze afgelopen week al super blij dat ik de Heideblauwtjes zag . Maar wat geweldig dat jullie zo hebben genoten . Wat kun jij alles altijd mooi verwoorden Marjolein en ik heb van je verhaal genoten .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: